Orzechy włoskie poprawiają jakość spermy
16 sierpnia 2012, 11:50Zjadanie codziennie 75 g orzechów włoskich poprawia żywotność, ruchliwość i cechy morfologiczne plemników u zdrowych mężczyzn w wieku 21-35 lat.
Silniczki do zadań specjalnych działają w żywym organizmie
28 stycznia 2015, 10:57Zespół z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego wykazał, że mikrosilniki mogą się przemieszczać w kwasie żołądkowym żywej myszy. Naukowcy mają nadzieję, że w przyszłości będzie można w ten sposób dostarczać leki lub diagnozować nowotwory.
Nanocząstki z imbiru na stany zapalne jelit
18 sierpnia 2016, 10:42Stosując m.in. wirowanie, amerykańscy naukowcy uzyskali z kłącza imbiru nanocząstki do leczenia nieswoistego zapalenia jelit.
Kwasy produkowane przez bakterie pozwolą na produkcję doskonalszych leków
19 czerwca 2018, 09:43Pewne cechy bakterii glebowych mogą zrewolucjonizować sposób, w jaki projektujemy leki. Badacze ze Scripps Research opublikowali w Nature Communications artykuł, w którym sugerują, że można tworzyć lepsze leki wzorując się na molekułach pozyskanego z bakterii kwasu tiokarboksylowego.
Wysypka na skórze, kiedy może być objawem alergii?
11 marca 2022, 18:21Zmiany na skórze w postaci drobnych krostek czy też czerwonych plam mogą być objawami alergii. Alergie występują bardzo często w społeczeństwie, a czynników uczulających, czyli takich, które prowokują wystąpienie odczynów alergicznych, jest bardzo dużo. Należą do nich m.in. sierść zwierząt, niektóre pokarmy, a także pyłki roślin. W wyniku kontaktu z nimi osobie uczulonej mogą towarzyszyć różne objawy takie jak łzawienie i pieczenie oczu, wodnisty katar czy też właśnie wspomniana wysypka. Jak rozpoznać wysypkę alergiczną i czy istnieje skuteczna maść na alergie?
Wypełniacz zmarszczek regeneruje kolagen
20 lutego 2007, 17:43Restylan to preparat zawierający stabilną postać kwasu hialuronowego. Jest wypełniaczem tkankowym, stosowanym przy czasowym korygowaniu zmarszczek. Okazuje się, że może także pobudzać skórę do produkcji kolagenu, dzięki czemu wygląda ona młodziej i promienniej.
Czerwone mięso zwiększa wrażliwość
31 października 2008, 01:49O niekorzystnym wpływie czerwonego mięsa na zdrowie człowieka pisano i mówiono już wiele. Okazuje się jednak, że istnieje co najmniej jeden nowy powód, dla którego warto rozważyć odstawienie tego pokarmu. Najnowsze badania wykazują, że wchłaniane wraz z czerwonym cząsteczki mogą uczynić nas łatwym celem dla ciężkiej infekcji bakteryjnej.
Nadchodzą nowe, lepsze e-papierosy?
1 marca 2010, 01:12Metoda opracowana przez badacza z Duke University może znacząco poprawić skuteczność e-papierosów.
Półpłynne diody i memrystory
8 grudnia 2010, 14:18Na North Carolina State University powstały układy elektroniczne zbudowane z płynnych metali i hydrożeli. Kwazipłynne diody i memrystory powinny lepiej niż tradycyjna elektronika współpracować z wilgotnymi, miękkimi substancjami, takimi jak np. ludzki mózg.
Nanopowłoka z naturalnych składników
12 lipca 2013, 10:03Australijscy naukowcy opracowali samoorganizującą się nanopowłokę z naturalnych składników - kwasu taninowego i kationów żelaza (Fe3+). Można ją będzie wykorzystać do dostarczania leków czy ochrony antykorozyjnej.